Volgens de Arbowet mag de temperatuur op je werkplek niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Hoewel er geen specifieke temperaturen genoemd worden, moeten werkgevers er wel alles aan doen om te voorkomen dat je gezondheidsproblemen krijgt door de hitte.
Als het niet mogelijk is om te voorkomen dat je in de hitte moet werken, moet je werkgever het volgende doen:
- Nagaan of het echt noodzakelijk is om in de warmte te werken;
- De tijd dat je in de hitte werkt proberen te verkorten;
- Afwisselen met taken op een koelere plek;
- Je voorzien van gekoelde drankjes;
- Zorgen dat je beschermende uitrusting hebt om jezelf te beschermen.
Aangezien er geen specifieke temperaturen worden genoemd, blijft het een grijs gebied wanneer een werkgever daadwerkelijk verplicht is om maatregelen te nemen. Neem altijd contact op met je werkgever als je denkt dat de situatie schadelijk is voor je gezondheid. Kijk voor meer informatie op de website van het Arboportaal.
Wat kan je zelf doen als je moet werken met warm weer
Gelukkig zijn er ook genoeg maatregelen die je zelf kunt nemen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de warmte. Hier zijn onze beste tips:
- Drink veel 🥛
En dan bedoelen we natuurlijk geen bier of wijn, maar water. Met warm weer zweet je sneller en verlies je hierdoor meer vocht dan normaal. Om uitdroging te voorkomen is het daarom belangrijk om veel te drinken, ongeveer 2 liter per dag. Neem altijd een flesje water mee, zodat je altijd kunt drinken. Mocht je na het werken naar een terras gaan, vergeet dan niet om naast je alcoholische drankje ook een glaasje water te bestellen. - Eet zoute snacks 🥜
Door te zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook zout. Als je normaal eet, is het in principe niet nodig om extra zout binnen te krijgen, maar het kan geen kwaad om iets meer zout dan normaal te eten. Een goed excuus dus om chips en nootjes te eten. - Insmeren 🧴
De zon schijnt met warm weer krachtiger, waardoor de kans op verbranding groter wordt. De komende dagen wordt zonkracht 7 verwacht, wat betekent dat je al na een kwartier kunt verbranden! Een verbrande huid doet niet alleen pijn, maar kan ook gevaarlijk zijn. Smeer je om de twee uur goed in met minstens factor 30 of 50. - Draag een pet 🧢
Houd je hoofd letterlijk koel met een pet. Kies wel voor een lichte kleur, aangezien donkere kleuren warmte absorberen en je het hierdoor juist warmer krijgt. De pet beschermt je ook tegen de zon en helpt een zonnesteek te voorkomen. - Keep it cool 🧊
Je lichaam koel houden in 30+ graden terwijl je buiten werkt, klinkt misschien onmogelijk. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om oververhitting te voorkomen:- Leg af en toe een natte doek in je nek of houd je polsen onder de kraan om sneller af te koelen.
- Zet een zwembadje neer op de werkplek en koel je voeten. Warme voeten zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt.
- Zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Als dit niet kan tijdens je werkzaamheden, doe dit dan in de pauze.
- Neem een extra t-shirt mee, zodat je een fris, koel shirt kunt aantrekken.
- Eet niet te veel in één keer. Je lichaam hoeft dan minder hard te werken om het te verteren.
Zoek jij werk in de buitenlucht?
Gelukkig is het in Nederland niet vaak extreem warm en is het meestal juist prettig om buiten te werken. Laat jij je niet afschrikken door een beetje zon? Bekijk dan onze vacatures.