Wat zijn de verschillen tussen een verkeersregelaar en een verkeersbrigadier?

verkeersbrigadier vs verkeersregelaar

Verkeersregelaars en verkeersbrigadiers worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee functies. Hoe kun je ze onderscheiden? We zullen de verschillen tussen een verkeersregelaar en een verkeersbrigadier uitleggen in deze blogpost.

Verschillende rollen en bevoegdheden

Zowel verkeersregelaars als verkeersbrigadiers zijn verantwoordelijk voor het reguleren van het verkeer, maar ze hebben verschillende taken en bevoegdheden. Verkeersregelaars worden ingezet bij tijdelijke verkeerssituaties zoals wegwerkzaamheden, bouwprojecten of evenementen. Ze geven instructies aan weggebruikers en dragen bij aan de veiligheid en doorstroming van het verkeer.

Verkeersbrigadiers worden vaak bij scholen ingezet om kinderen veilig te laten oversteken. Dit gebeurt meestal op vaste tijdstippen en locaties langs de school-thuisroute van de kinderen. Ook worden verkeersbrigadiers ingezet bij oversteekplaatsen in de buurt van sporthallen waar gymlessen worden gegeven.

Vrijwillig versus beroepsmatig

Een ander belangrijk verschil is dat verkeersbrigadiers over het algemeen op vrijwillige basis werken, terwijl verkeersregelaars sinds 2009 een officieel beroep zijn. Voorheen werd deze rol vervuld door de politie. Een verkeersregelaar kan zijn of haar bevoegdheid aantonen met een aanstellingspas. Interessant om te weten is dat men al vanaf 10 jaar verkeersbrigadier kan worden, terwijl voor een verkeersregelaar een minimale leeftijd van 18 jaar geldt.

Verschillen in outfit

Er zijn duidelijke verschillen in de kleding van verkeersregelaars en verkeersbrigadiers. Een verkeersbrigadier draagt meestal een feloranje jas of hesje met reflecterende strepen. Vaak heeft de brigadier een bord waarmee het verkeer wordt geregeld. Een verkeersregelaar moet verplicht een felgele jas dragen, met aan de onderkant een oranje vlak met een reflecterende driehoek, en een felgele broek met reflecterende strepen. Daarnaast draagt de regelaar altijd veiligheidsschoenen en heeft hij of zij een fluitje, lamp en vaak een portofoon bij zich.

Overeenkomsten tussen verkeersregelaars en verkeersbrigadiers

Beide functies vereisen een opleiding en een officiële aanstelling. Zowel verkeersregelaars als verkeersbrigadiers moeten zowel theoretische als praktische training volgen.

Hoewel verkeersregelaars en verkeersbrigadiers geen opsporingsambtenaren zijn en dus geen boetes kunnen uitschrijven, moeten weggebruikers altijd de instructies van beiden opvolgen. Het negeren van deze instructies kan leiden tot aangifte bij de politie. Als een verkeersregelaar of verkeersbrigadier aangifte wil doen, zijn hiervoor verschillende gegevens nodig, waaronder een verklaring, minstens één getuigenverklaring, voertuiggegevens zoals kenteken, merk, type en kleur, beschrijvingen van de bestuurder en de gebeurtenis, evenals de datum, tijd en rijrichting van het voertuig.

Mobiliteit in je mailbox

Schrijf je in voor de Mobiliteit Update, en we sturen je een mailtje zodra er een nieuw artikel online staat. Handig!

Naam
Privacy(Required)