De voornaamste verantwoordelijkheid van een verkeersregelaar is het handhaven van de wet- en regelgeving met betrekking tot het verkeer. Naast deze belangrijke taak, vervullen officiële verkeersregelaars tijdens hun werkzaamheden een bredere rol. Ze geven essentiële instructies aan diverse weggebruikers en waarborgen de veiligheid van bestuurders, fietsers en voetgangers.
De bevoegdheden verkeersregelaar
Wanneer een verkeersregelaar aan alle gestelde eisen voldoet, heeft hij of zij de wettelijke autoriteit om alle verkeersdeelnemers te instrueren. Hierbij staat de verkeersregelaar boven wegmarkeringen, verkeerslichten en verkeersborden in de hiërarchie van verkeersbeheer. Vooral bij calamiteiten, waarbij verkeerslichten mogelijk niet operationeel zijn, is de inzet van verkeersregelaars van essentieel belang om het verkeer in goede banen te leiden.
Er bestaat soms verwarring over de bevoegdheden van een verkeersregelaar in vergelijking met die van een politieagent. Hoewel alle weggebruikers verplicht zijn de aanwijzingen van een verkeersregelaar op te volgen, heeft een verkeersregelaar niet dezelfde bevoegdheden als een politieagent. Een verkeersregelaar mag bijvoorbeeld geen boetes uitschrijven. Indien instructies worden genegeerd, kan de verkeersregelaar wel aangifte doen wegens het negeren van zijn of haar aanwijzingen, wat mogelijk kan leiden tot een boete.
Gecertificeerde verkeersregelaars inhuren
Ben jij op zoek naar professionele verkeersregelaars om het verkeer te regelen tijdens een project of evenement? Bij Binck kun je verkeersregelaars inhuren die voldoen aan alle vereisten en bevoegdheden om het verkeer soepel en veilig te laten verlopen. Neem contact met ons op voor meer informatie over het inhuren van verkeersregelaars en bekijk onze pagina over het inhuren van verkeersregelaars voor details.